Przekształcanie wzoru
dgs: | | P1 | |
Jest taki wzór na podobieństwo figur |
| = k2 |
| | P2 | |
Aby obliczyć pole drugiej figury to liczy się tak k
2 * P
1 = P
2
Teraz moje pytanie, jakim sposobem po przekształceniu pierwszego wzoru wychodzi ten drugi na
P
2.
15 lut 18:31
Bizon:
...popatrz dokładnie co wypisujesz?−
15 lut 18:57
dgs: co jest nie tak?
15 lut 19:23
Bizon:
| | P1 | | P1 | |
jeśli |
| =k2 to P1=P2k2 P2= |
| |
| | P2 | | k2 | |
15 lut 19:25
dgs: no właśnie jak przekształcałem to też mi tak wychodziło
ale krótko mówiąc, aby obliczyć pole jakiejkolwiek figury trzeba pomnożyć skale przez pole
pierwszej
15 lut 19:30
Aga1.: Zależy od danych.
Albo pole mnożyć przez k2, albo dzielić.
15 lut 19:58
Bizon:
... i tak to jest jak w liceum ma się problemy z działaniami na ułamkach −:(
15 lut 20:05
Bogdan:
| | 6 | |
Człowiek po ponad 10 latach nauki matematyki w działaniu |
| = 2 twierdzi, że 3 = 2 * 6. |
| | 3 | |
15 lut 20:29
Eta:
15 lut 20:57