Punkt C= (1,-3) jest wierzchołkiem trójkąta równobocznego ABC.
ronan: Punkt C= (1,−3) jest wierzchołkiem trójkąta równobocznego ABC. Wyznacz współrzędne pozostałych
wierzchołków trójkąta, wiedząc, że należą one do prostej o równaniu y= −x+4.
15 lut 18:25
pigor: ..., np. tak : znajdę współczynniki kierunkowe
m1,m2=? prostych
zawierających boki AC i BC, gdzie
C=(1,−3) tworzących z daną prostą
o współczynniku kierunkowym a= −1 kąt 60
o ze wzoru na miarę kąta
| | m−a | |
między dwiema prostymi tgα= | |
| | , mianowicie tu : |
| | 1+ma | |
| | m+1 | | 1+m | | 1+m | |
tg60o=√3=| |
| | ⇒ |
| = √3 v |
| =−√3 ⇔ |
| | 1−m*1 | | 1−m | | 1−m | |
⇔ 1+m=
√3−m
√3 v 1+m=−
√3+m
√3 ⇔ m(
√3+1)=
√3−1 v m(
√3−1)=
√3+1 ⇔
⇔ m(3−1)= (
√3−1)
2 v m(3−1)=(
√3+1)
2 ⇔ 2m=4−2
√3 v 2m=4+2
√3 ⇔
⇔
m1=2−√3 i m2=2+√3 , zatem proste:
AC: y+3= (2−
√3)(x−1) i BC: y+3=(2+
√3)(x−1} ⇔
⇔
AC: y=(2−√3)x+√3−5 v
BC: y=(2+√3)x−√3−5 i teraz wystarczy rozwiązać
2 układy równań prostych zawierających boki Δ ABC: (AC i AB) v (BC i AB) ⇔
⇔ (
y=(2−√3)x+√3−5 i y=−x+4) v (
y=(2+√3)x−√3−5 i y=−x+4) , których
rozwiązania to
szukane wierzchołki A i B odpowiednio . ...
15 lut 19:19
Eta:
No to ja tak: prosta AB : x+y−4=0 , C(1,−3)
odległość d punktu C od prostej AB jest równa długości wysokości tego trójkąta
| | 1*1−3*1−4| | | 6 | |
h=d= |
| = |
| = 3√2 |
| | √1+1 | | √2 | |
| | a√3 | |
zatem |
| =3√2 ⇒ a= 2√6 |
| | 2 | |
okrąg o środku C i promieniu r=a przecina prostą AB w punktach A i B
o: (x−1)2+(y+3)2= 24
rozwiązując układ równań tego okręgu z prostą AB :
y=−x+4
otrzymasz współrzędnie punktów A i B
A to już sam dokończ........
15 lut 19:38
PW: Ciekawe zadanie dla leniwych, więc i ja się pokuszę (może zdradzę tajemnicę układania takich
zadań?).
Widać, że po przesunięciu o wektor [−4,0] mamy do czynienia z punktem D = (−3,−3) i prostą o
równaniu y=−x. Znalezienie punktów E i F na prostej y=−x, takich że
|EF| = |DE| = |DF|
jest proste: szukane punkty są symetryczne względem (0,0), są to więc (zakładamy a>0)
E = (a,−a) i F = (−a,a).
Wobec tego
|EF| = 2a√2
|DE| = √(a+3)2 + (−a+3)2 = √a2+9√2,
skąd
2a = √a2+9
a = √3.
Po "powrocie" − przesunięciu o wektor [4,0] otrzymamy odpowiedź: szukane punkty to (4+a,−a) i
(4−a,a), czyli
(4+√3, −√3) i (4−√3, √3).
15 lut 21:22