Wykaż, że liczba dzieli się przez 6.
Karolina: Wykaż, że liczba 25 +26+27+...+22016 jest podzielna przez 6.
15 lut 18:15
Eta:
25(1+2)+27(1+2)+29(1+2)+.....+22015(1+2)=.........
15 lut 18:18
Ajtek:
25(1+21)+27(1+21)+...22015(1+21)=
2*(1+2)(24+26+...+22014)=2*3*((24+26+...+22014)=6*(24+26+...+22014)=6*k i
k∊N
15 lut 18:20
Ajtek:
Ło,
Eta 
.
15 lut 18:20
Karolina: Dzięki wielkie, ale mogłabym prosić o jakieś wytłumaczenie do tego przykładu?
15 lut 18:30
PW: Poustawiali ich parami
15 lut 18:46
Karolina: Mogłabym prosić o zrobienie jeszcze jednego przykładu tego typu?

Wykaż, że liczba 8
2+8
3+8
4+8
5+...8
2015 dzieli się przez 9.
22 lut 18:56
PW: A poprzedni przykład pokazywał, że postawiać parami ...
22 lut 19:00