matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
fg
blan:
oblicz pochodną funkcji z definicji 1/2+ln(3x)
15 lut 18:12
Mila:
1
1
+ln(3*(x
0
+h))−[
+ln(3x
0
)]
2
2
lim
h→0
=
h
ln3+ln(x
0
+h)−ln3−ln(x
0
)
=lim
h→0
=
h
x
0
+h
ln
x
0
=lim
h→0
=
h
x
0
+h
h
=lim
h→0
ln(
)
1
h
= lim
h→0
ln[(1+
)
x
0
h
]
1/x
0
=
x
0
x
0
1
=lim
h→0
lne
1/x
0
=
x
0
15 lut 23:04