Proszę o pomoc
cosinus: Dany jest trójkąt o bokach długości a,b i c. Uzasadnij, że jeżeli zachodzi równość
1a+b+1b+c=3a+b+c to jeden z kątów tego trójkąta ma miarę 60*.Wiem że trzeba
doprowadzić równanie do postaci b2=a2 +c2 − ac i skorzystać z twierdzenia cosinusów jednak
nie potrafię.
15 lut 18:00
Marcin: Nie potrafisz doprowadzić tego równania do tej postaci którą podałeś, tak?
15 lut 18:05
bezendu:
3(a+b)(b+c)=[(b+c)+(a+b)](a+b+c)
(3a+3b)(b+c)=(2b+c+a)(a+b+c)
3ac+3ac+3b
2+3bc=2ab+2b
2+2abc+ac+bc+c
2+a
2+ab+ac
ac+b
2=c
2+a
2
b
2=a
2+c
2−ac
C.N.W
można dalej jeszcze się zgłębić w temat
b
2=a
2+c
2−2accos60
0
b
2=a
2+c
2−ac
15 lut 18:06