matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Problem z całką
Prokop:
∫
1
lnx+2
15 lut 17:57
Trivial:
1
Podstawienie u = ln(x) + 2 daje nam x = e
u−2
skąd dx = e
u−2
du =
e
u
du
e
2
1
1
e
u
1
∫
dx =
∫
du =
Ei(ln(x)+2) + c (nieelementarna).
lnx+2
e
2
u
e
2
15 lut 18:13
Prokop:
może to będzie głupie pytanie ale czym jest Ei?
15 lut 18:28
Trivial:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcja_ca%C5%82kowo-wyk%C5%82adnicza
Tej całki nie da się policzyć standardowymi metodami.
15 lut 18:36