matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg
Radek:
Ciąg arytmetyczny ma 19 wyrazów. Wiedząc, że S
19
=437 a) oblicz środkowy wyraz
a
1
+a
19
*19=437
2
a
1
+a
1
+18r
*19=437
2
(a
1
+9r)*19=437 19a
1
=437 a
10
=23 ?
15 lut 17:53
bezendu:
ok
15 lut 18:06
Mila:
19*a
10
=437
15 lut 21:24