Funkcja wymierna- rozwiąż równania
abstra: Rozwiąż równanie:
a) 12x + 74x = x
b) 8− 5x−10x=x
c) 2x−5 − 4x−6 = 0
d) 2x+3−xx = 4
Baaardzo proszę o wytłumaczenie. Z góry dziękuję!
15 lut 16:10
Alfa:
| | 1 | | 7 | |
1) |
| + |
| = x /*4x D: x ∊ R\{0} |
| | 2x | | 4x | |
2 + 7 = 4x
2
4x
2 = 9 /:4
pozostałe − podobnie
15 lut 16:20
15 lut 16:58
agulka:
8x−5x+10=x
2
3x+10−x
2=0
−x
2+3x+10=0
Δ=...
x
1=..., x
2=...
15 lut 23:29
agulka:
| | 2 | | 4 | |
c) |
| − |
| =0 /*(x−5)(x−6) |
| | x−5 | | x−6 | |
2(x−6)−4(x−5)=0
2x−12−4x+20=0
−2x+6=0
−2x=−6
x=3
15 lut 23:33
agulka:
2x
2+3−x=4x
2x
2−5x+3=0
Δ=...
x
1=... x
2=...
15 lut 23:35
15 lut 23:45
Uczę się: agulka zapominasz o dziedzinie
15 lut 23:47
5-latek: A autor postu poszedl sie bawic
15 lut 23:49
abstra: Dziękuję bardzo za pomoc. teraz już wszystko rozumiem!
16 lut 12:43