pochodne jak rozbić
badu: Witajcie mam problem jak rozbić ten składnik..
arctg3x3
próbowałem mnożyć, potem wstawiłem x zamiast (arctg3)' ale potem jak pomnoże przez (arctg3)'
to nie mogę wyjść z tego, jakieś sugestie, bardzo prosze pomoc
15 lut 15:39
Patryk: (arctx(x3))3
15 lut 15:44
Patryk: | | 6x2arctg(x3) | |
wyszlo mi cos takiego |
| |
| | x6+1 | |
15 lut 15:49
Mila:
| | 1 | |
f'(x)=3 arctg2(x3)* |
| *3x2 |
| | 1+x6 | |
| | 9x2arctg2(x3) | |
f'(x)= |
| |
| | 1+x6 | |
15 lut 16:02
Patryk: sory za pomylke
15 lut 16:07
badu: Mila do jakego wzoru to podstawiłaś?
15 lut 17:07
Mila:
Pochodna funkcji złożonej.
NP. podaje prostszy przykład
((sinx)3)'=3sin2x*(sinx)'=3sin2x*cosx
U Ciebie :
f'(x)=3*arctg2(x3)*(arctg(x3))'*(x3)'
15 lut 17:19
badu: | | 2x | | x | |
spoko, zrozumiałem a jak będzie wyglądał przykład: |
| +ln |
| −arc3x3 |
| | e−3x | | 2 | |
coś tam sobie podziergałem ale nie wiem czy dobrze, fajnie jakby był zapis, może być zdjęcie,
cokolwiek jak nie chcesz pisać tym edytorem na forum..
15 lut 17:33
Mila:
arc jaki?
15 lut 17:38
mm: ops, tg
15 lut 17:42
15 lut 17:59
mm: już widzę swoje błędy
15 lut 18:00
Mila:
Po kolei:
| | 2x | | 2x*ln(2)*e−3x−2x*e−3x*(−3) | |
( |
| )'= |
| = |
| | e−3x | | (e−3x)2 | |
Dokończę później, mam gościa.
15 lut 18:01
mm: zaraz na początku linijki nie powinno być 2xln2*e−3x
ocenicie?
15 lut 18:03
mm: spoko, dzięki wielkie
15 lut 18:03
mm: i kolejny mój błąd przy podstawieniu powinno być 2xln2
15 lut 18:05
mm: Mila wyszło mi to samo co tobie z tym pierwszym składnikiem, już się pomału wdrażam
15 lut 19:30
Mila:
Potrzebna dalsza pomoc, czy już zrobiłeś?
15 lut 21:01
mm: potrzebna, jeśli mogę prosić
15 lut 21:05
Mila:
| | x | | 1 | |
2) (ln |
| )'=(ln(x)−ln(2))'= |
| |
| | 2 | | x | |
| | 1 | | 9x2arctg2(x3) | |
3) [arctg3(x3)]'=3arctg2(x3)* |
| *3x2= |
| |
| | x6+1 | | x6+1 | |
15 lut 21:15