Prawdopodobieństwo
kckris: Mężczyzn jest 60%, a kobiet 40%.
Jak określić prawdopodobieństwo
A1−wybrania 2 kobiet
A2−wybrania 1 mężczyzny i 1 kobiety
A3−wybrania 2 mężczyzn
A1,A2,A3 −zupełny układ zdarzeń
15 lut 14:43
Mila:
Treść nieprecyzyjna. Ile osób wybieramy?
15 lut 16:18
kckris: Wybieramy 2 osoby. Ilość wszystkich osób nie jest podana liczbowo, tylko procentowo.Myślałem,
żeby podstawić jakąś niewiadomą i żeby
A1+A2+A3Ω=1 czyli np. Wybieramy z kombinacji; A1−2
osoby z 40x, A2−1 osobe z 40x i jedna osobe z 60x, A3− 2 osoby z 60x, a Ω=100x. Czyli
| | | |
A1= | *1 itd.Wtedy (40x)*(40x−1)2+(40x)*(60x)+(60x)*(60x−1)2=100x |
| | |
15 lut 16:50
kckris: Ale nie wiem, czy to jest dobrze. Wyszło mi, że x=313 i dalej obliczyłem, że A1 =1/25
A2=18/25 A3=6/25. Ale nie wiem czy tak można
15 lut 16:59
Trivial:
To że liczba jest podana procentowo oznacza tyle, że prawdopodobieństwo wybrania jednego
mężczyzny jest pm = 60%, a kobiety: pk = 40%. Można zastosować chociażby rozkład
dwumianowy. Proste "kombinowanie" też da odpowiedni wynik.
P(A1) = pk*pk = 16%
P(A2) = pm*pk + pk*pm = 48%
P(A3) = pm*pm = 36%
Sumując otrzymujemy 100%, czyli jest raczej OK.
15 lut 17:18
kckris: Nie powinniśmy uzwględnić tego, że jeżeli wybraliśmy już jedną osobe to prawdopodobieństwo że
znowu wybierzemy osobe z tego zbioru będzie inne?
15 lut 17:21
Trivial:
Dla dużej ilości osób można to zaniedbać. Dla konkretnej ilości osób zadanie nie ma sensu...
Weźmy przykładowo 10 osób: 6 mężczyzn i 4 kobiety, wtedy:
Ale już dla 100 osób mamy:
| | | | 26 | |
P(A1) = |
| = |
| ≈ 15.76% ← już tutaj mamy wynik bliski granicznemu |
| | | | 165 | |
Weźmy n osób, wtedy:
| | | | 0.4*(0.4*n−1) | |
P(A1) = |
| = |
| → 16% |
| | | | n−1 | |
15 lut 17:35
Kckris: Wielkie dzięki za wyjaśnienie . Myślałem, że należy uwzględnić tą różnice i dlatego mi nie
wychodziło
15 lut 17:50
kckris: Niby rozumiem ale jak wyszło 0.4*(0.4*n−1)n−1=0.16
15 lut 22:19
kckris: Chodzi o to że granica dąży do 16?
15 lut 22:41
Trivial: Tak, chodzi o granicę (napisałem przecież '→' a nie '='). Dla n→∞: P(A1) → 16%.
16 lut 00:42