rozloz na czynniki
trololo: Wx)=(x2−2)4−4x4
15 lut 14:36
5-latek: zastosuj wzor a2−b2=(a+b)(a−b)
15 lut 14:38
PW: a2−b2 = (a−b)(a+b) − tylko zobaczyć − co tu pełni rolę a i b.
15 lut 14:38
trololo: (x4−4x2+4−2x2)(x4−4x2+4+2x2)=(x4−6x2+4)(x4−2x2+4)
15 lut 14:51
trololo: dobrze? jesli tak co dalej?
15 lut 15:04
5-latek: a=(x2−2)2 i b=2x2
czyli dobrze
teraz dalej rozkladaj to
x4−6x2+4 podsatwiamy za x2=t i t>=0
mamy t2−6t+4=0 i delta i t1 i t2 i wracaj do podstwienia
To samo z drugim rownaniem
15 lut 15:27
Bogdan:
W(x) = [(x2 − 2)2 − 2x2] * [(x2 − 2)2 + 2x2] =
= (x2 − 2 − √2x)(x2 − 2 + √2x)(x4 − 4x2 + 4 + 2x2) =
= (x2 − √2x − 2)(x2 + √2x − 2)(x4 − 2x2 + 4) = ...
x2 − √2x − 2, Δ1 = ...
x2 + √2x − 2, Δ2 = ...
x4 − 2x2 + 4, Δ3 = ...
15 lut 15:27
trololo: z metody 5−latka:
delta1=5√2
t1=(6−5√2)/2 t2=(6+5√2)/2
delta2=−12
t1=7
t2=−
5.
i teraz gdzie podstawiac?
15 lut 16:02
Cyklop: ...
15 lut 16:35