rozkladanie wielomianow na czynniki
trololo: W(x)=x3(x2+2)2−9x=
x7+4x5+4x3−9x=x(x6+4x4+4x2−9x=x(x−1)(x5+x4+5x3+5x2+9x+9)=x(x−1)(x+1)(x4+5x2+9)=
i co z tym dalej?
15 lut 14:14
ICSP: lubisz sobie utrudniać prawda ?
x3(x2 + 2)2 − 9x =
= x([x3 + 2x]2 − 32) =
= x(x3 + 2x − 3)(x3 + 2x + 3) = ..
Dalej już prosto
15 lut 14:20
trololo: jak zrobiles to 1 przeksztalcenie?
15 lut 14:22
ICSP: x przed nawias a drugi x do nawiasu
Przecież prawdą jest że a2*b2 = (ab)2 zatem :
x2 * (x2+2)2 = [x(x2 + 2)]2 = ...
15 lut 14:24