ciąg geometryczny
justka: Suma trzech wyrazów tworzących ciąg geometryczny jest równa 21, a ich iloczyn wynosi 5832.
wyznacz te liczby.... jak to obliczyć

25 paź 18:10
Eta:
Dziecino

przy tak podanych danych zadanie nie ma rozwiązania!
w zad. ma być suma =
57 ( ech sirotko

więc tak:
a, b, c −−− tworzą ciąg. geom
to:
b
2 = a*c oraz z treści zad. a +b +c = 57 i a*b*c = 5832
to:
b
2*b = 5832 => b
3 = 18
3 =>
b = 18
to a + c + 18 = 57 => a +c = 39 => a = 39 −c
więc: (39 −c)*c = 18
2
c
2 − 39c +324=0 Δ= 225
√Δ= 15
c
1 = 27 v c
2 = 12 to: a
1 = 12 v a
2 = 27
liczbami tymi są :
12, 18, 27
sprawdzenie:
12 +18 +27 = 57 ... ok.
12*18*27= 5832 ... ok
PS: pół godz. straciłam , by znaleźć to zad. podane w podręczniku dla kl.II

Pewnie zakochana jesteś
25 paź 23:25
Eta:
Dodam ,że w podręczniku jest zad. gdy suma = 21
ale wówczas iloczyn = 216

więc nie jestem "D. św" ........
o które zad.. Ci chodziło?
25 paź 23:31
Eta:
Witam
AROB i
Bogdanie
25 paź 23:32
Bogdan:
Witaj
Eto
25 paź 23:55
Eta:
Skąd wiesz,że mam
brązowo− rude włosy?
25 paź 23:57
Bogdan:
Sherlock Holmes mi podpowiedział
26 paź 00:10
Bogdan:
Dobranoc
26 paź 00:18
Eta:

Dobranoc , do jutra
26 paź 00:22
justka: kurcze sorki Eta

nie zauważyłam tego błędu

i jestem zakochana

ale takich błędów
raczej nie robie
26 paź 16:45
>x- Ergo: Eta wkracza do gry
26 paź 16:50