jw
magda: W jakim stosunku przecina się wysokość w trójkącie równoramienny opadająca na podstawę
15 lut 13:06
Bogdan:
O co chodzi? Podaj dokładnie treść zadania.
15 lut 13:08
J: Chodzi chyba o trójkąt równoboczny
15 lut 13:10
magda: W rownobocznym wiem jak się dzieli. Ale czy jest jakaś zależność w trójkącie równoramienny.
Czy wysokości przecinają się w jakimś stosunku?
15 lut 13:13
5-latek:

Wysokosc w trojkacie rownoramiennym wychodzaca z wierczcholka C dzieli podsatwe na polowe
W trojkacie rownoramiennym wysokosc ta jest jednoczesnie srodkowa ,i dwusieczna kata C
15 lut 13:14
magda:

Jest zaleznosc miedzy x i y?
15 lut 13:18
PW: W każdym trójkącie wysokości przecinają się dzieląc każdą z nich w stosunku 2:1 licząc od
wierzchołków.
15 lut 13:40
J: Zależności generalnej ,takiej jak w trójkącie równobocznym nie ma. Mogą być różne
zależności,ale wynikające z treści konkretnego zadania.
15 lut 13:42
Marcin: PW serio w każdym?
15 lut 13:45
J: Witam "PW"

Skąd takie twierdzenie ?
15 lut 13:46
PW: Pomyliłem twierdzenia. Biję się w piersi − to twierdzenie o środkowych trójkata! I myli mi
się to cholerstwo od dzieciństwa. Przepraszam.
15 lut 14:09
J: "Mylić się" jest rzeczą ludzką, "sztuką" przyznać się do błędu
15 lut 14:16
Marcin:
15 lut 14:17
Bogdan:

Można znając miarę kąta α wyprowadzić taką zależność:
β = 90
o − α, a > 0
A = (a, 0), B = (a, a*tgβ) = (a, a*tg(90
o − α)) = (a, a*ctgα), C = (a, a*tgα}
| c | | a*(tgα − ctgα) | | tgα − ctgα | |
| = |
| = |
| |
| d | | a*ctgα | | ctgα | |
15 lut 14:30
Bogdan:

c = |BC|, d = |AB|, punkt B to ortocentrum trójkata
kontynuując otrzymujemy:
a. dla α ∊ (45
o, 90
o):
| | c | | tgα − ctgα | | tgα | | tg2α − tgα ctgα | |
|
| = |
| * |
| = |
| = tg2α − 1 |
| | d | | ctgα | | tgα | | tgα ctgα | |
| | c | |
c. dla α ∊ (0o, 45o): |
| = 1 − tg2α |
| | d | |
| | c | |
Można ująć wszystkie wymienione przypadki zależnością: |
| = |tg2α − 1| |
| | d | |
15 lut 18:57