Trygonometria pomoc w zrozumieniu
Loki: a2 + b2 = (a − b)2 + 2ab Chciałbym, żeby mi ktoś wytłumaczył co ten wzór oznacza jestem w 2
klasie technikum moja nauczycielka używa go w obliczeniach w dziale podstawowe tożsamości
trygonometryczne. Chciałbym wiedzieć czy to jest jakiś wzór czy stale mogę sobie go używać.
Przykład jego użycia.
tg2α + ctg2α = 14
(tgα − ctgα)2 + 2tgαctgα = 14
(tgα − ctgα)2 = 14 − 2
(tgα − ctgα)2= 12 / √
Chodzi mi konkretnie o ten wzór czy to jest jakaś zasada. Z góry dzięki za odpowiedź.
15 lut 12:49
J: P = (a − b)2 + 2ab = a2 − 2ab + b2 + 2ab = a2 + b2 = L
15 lut 12:53
Loki: Dziękuje za szybką odpowiedź i jeszcze małe pytanko mogę go stosować ten wzór kiedy tylko
zapragnę w zadaniach ?
15 lut 12:57
Marcin: Stosuj, stosuj
15 lut 12:59
J: Tak. Kiedy tylko zapragniesz

Zapoznaj się z tzw. wzorami skróconego mnożenia
15 lut 13:01
Loki: Wzory skróconego mnożenia znam, ale po prostu nie wiem, dlaczego tego nie widziałem teraz
wydaje widzę jak mi to rozpisałeś, że jest to banalne i nie wiem jak mogłem tego nie rozumieć
i nie zauważyć

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam !
15 lut 13:04