Wykaż że wyrażenie 5^9-4^9 jest podzielne przez 61
kamczatka: Wykaż że wyrażenie 59−49 jest podzielne przez 61
59−49
trzeba skorzystać ze wzoru a3−b3
ale mam pytanie czemu 59 zamienia się na 53 a 49 zamienia się na 43 ?
15 lut 12:40
Bogdan:
59 − 49 = (53)3 − (43)3 = 1253 − 643 = ...
15 lut 12:44
kamczatka: (53−43)(56+53*43+46)
i jest samo 53 a nie (53)3 nie czaję co z tą 3 jedną się stało zniknęła
15 lut 12:49
kamczatka: ?
15 lut 13:09
Aga1.: a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
a=53, b=43
15 lut 13:19
kamczatka: ale53≠59
15 lut 13:23
Aga1.: Jeśli
a=53 to
a3=(53)3=59
15 lut 13:24
kamczatka: aha już rozumiem dzięki
15 lut 13:28