rozklad wielomianow
help: rozloz na czynniki wielomiany:
a) W(x)=x3(x2−7)2−36x
15 lut 12:35
Marcin:
x
7−14 x
5+49 x
3−36x
A to rozłożysz?
15 lut 12:38
Bogdan:
Najpierw x przed nawias
15 lut 12:39
Bogdan:
a potem skorzystaj z wzoru a2 − b2 = (a − b)(a + b)
15 lut 12:40
help: =x(x6−14x4+49x2−36) i jak teraZ
ten wzor skroconego mnozenia?
15 lut 12:45
help: ,,,
15 lut 12:54
Bogdan:
W(x)=x[x2(x2 − 7)2 − 36] = x*[x(x − 7) − 6]*[x(x − 7) + 6] = x*(x2 − 7x − 6)*(x2 − 7x + 6)
dokończ
15 lut 12:56
5-latek: Wydaje mi sie ze teraz trzeba mozolnie wyznaczac te pierwiastki
x6−14x4+49x2−36 i w(1)=0 to podziel przez (x−1) i tak dalej az dojdziemy do wielomianu
stopnia drugiego a to juz latwo
15 lut 12:57
5-latek: Witaj
Bogdan
Sam z etgo skorzystam
15 lut 12:58
Bogdan:
Witam
15 lut 13:06
Marcin: help.
Pierwiastkami będą
−3,−2,−1,0,1
Miłej zabawy.
Pomysł Pana Bogdana jest oczywiście lepszy. Pozdrawiam
15 lut 13:10
Bogdan:
To nie jest mój pomysł, to standardowy rozkład na czynniki. Najpierw wyłączamy wspólny
czynnik przed nawias (jeśli jest taka możliwość), ewentualnie wykonujemy wyłączanie po
pogrupowaniu wyrazów, potem sprawdzamy możliwość zastosowania wzorów skróconego
mnożenia i w końcu możliwość wykorzystania Δ w otrzymanych trójmianach kwadratowych.
Dopiero w ostateczności zapisujemy wielomian w postaci ogólnej, tworzymy ułamki p/q
z dzielników wyrazów wolnego i dzielników współczynnika przy najwyższej potędze i sprawdzamy,
który dzielnik daje W(p/q) = 0
15 lut 13:26