średnia arytmetyczna
czo: W klasie II d każdy uczeń interesuje się piłką nożną lub koszykówką. Średnia ocen
końcoworocznych z matematyki uczniów interesujących się piłką nożną jest mniejsza od czterech.
Średnia ocen z tego przedmiotu uczniów interesujących się koszykówką także jest mniejsza od
czterech. Czy średnia arytmetyczna ocen z matematyki może być większa od czterech?
15 lut 12:34
Ajtek:
Pomyśl

.
15 lut 13:01
5-latek: Witaj
Ajtek
Zobaczymy jak dzisiaj bedzie skakal Kamil
15 lut 13:03
Marcin: Zdeklasuje rywali, ale drugi będzie Prevc. Pozdrawiam
15 lut 13:04
Ajtek:
Cześć
5−latek 
.
Oby skakał tak jak w niedzielę, czyli najdalej ze wszystkich. A za pół godziny to, co tygryski
lubią najbardziej. Rosja−USA w hokeja

.
15 lut 13:05
czo: zdaje mi się, że nie może
15 lut 13:05
Ajtek:
Zdaję mi się, że masz rację. Teraz tylko uargumentuj to

.
15 lut 13:06
Marcin: Ajtku mam pytanie. Chcę obstawić ten mecz. Co polecasz?
15 lut 13:06
Ajtek:
Marcin nie mam pojęcia

.
15 lut 13:08
Marcin: Bo ja lubię oglądać obstawione mecze, ale no nic. Pozdrawiam
15 lut 13:11
czo: przyjmując ze
x−liczba osob w klasie
y−osoby interesujące się piłką
z− osoby interesujące sie koszykówką
a− ocena każdego ucznia jest taka sama
(y*a)/y=a
a<4
(z*a)/z=a
a<4
(x+y)a/(x+y)=a
15 lut 13:14
czo: *a(z+y)/(z+y)=a
15 lut 13:17
Ajtek:
Czy jest taka sama nie masz pewności, średnia ocen mniejsza od 4.
15 lut 13:18
czo: no racja
15 lut 13:21
Ajtek:
y − średnia ocen uczniów interesujących się piłką
z − średnia ocen uczniów interesujących się koszykówką
y<4 i z<4
| y+z | |
| <8 ⇒ y+z<4  |
| 2 | |
15 lut 13:26
Marcin: No tak na logikę: Jeżeli średnia jednej i drugiej grupy jest <4, to w sumie ich średnia na
pewno nie może być >4.
15 lut 13:29
czo: Marcin: wiem tylko musialem to udowodnić dzięki za pomoc
15 lut 13:32