Wydaje się banalne, pomóżcie :)
Ma(t)ster: Wyznacz zbiór wartości oraz dziedzinę funkcji określonej wzorem:
a) f(x) = x2 : (x−5)
b) f(x) = x2 : 2(x−5)
Napisałem w takiej posatci, bo w postaci ułamkowej brzydko to wygląda
15 lut 12:24
Bizon:
a)
x2
f(x)=
D:R\{5}
x−5
2x(x−5)−x2
f'(x)=
(x−5)2
f'(x)=0 dla 2x2−10x−x2=0 ⇒ x(x−10)=0 x1=0 x2=10
sprawdzaj drugie warunki ... ustalaj ekstrema ... licz f(0) i f(10) ... ustalaj zbiór wartości
−
15 lut 12:59
Ma(t)ster: Okey, dzięki za podpowiedź już wszystko wiem