równania trygonometryczne
dziewięćdziesięć: cześć. czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, dlaczego w niżej wymienionym zadaniu w odpowiedzi jest
"..+ kπ"
| | π | | √2 | |
zadanie jest takie: rozwiąż równanie: sin(2x+ |
| ) = − |
| |
| | 4 | | 2 | |
| | π | | π | |
w odpowiedzi jest tak: (x= − |
| + kπ lub x= − |
| + kπ ) i k ∊ C |
| | 2 | | 4 | |
Moje pytanie: skąd się w odpowiedzi bierze "+ kπ", jeśli okresem funkcji sinus jest 2π. Może
czegoś nie rozumiem albo coś pominąłem przy przerabianiu wcześniejszych tematów z
trygonometrii. Dodam, że sam się uczę trygonometrii (bez nauczyciela), więc to bardzo możliwe.
15 lut 12:14
Godzio:
Okresem funkcji sinx jest 2π, a Ty masz funkcję sin(2x), więc okres jest π
15 lut 12:15
dziewięćdziesięć: | | 1 | |
czyli sin(2x) to powinowactwo prostokątne o osi OY i skali |
| , czyli wykres sin jest |
| | 2 | |
ściśnięty o połowę ? Wartość Y w takim przypadku pozostaje bez zmian, natomiast każdy x mnożę
15 lut 12:41
Godzio:
Raczej się mówi "względem osi OY", ale tak, o to chodzi
15 lut 12:47
dziewięćdziesięć: dziękuję bardzo
15 lut 16:43