PW: sin
4x = (sin
2x)
2 = (1−cos
2x)
2 = 1 − 2cos
2x + cos
4x,
a więc po lewej mamy
sin
4x+cos
2x = 1 − 2cos
2x + cos
4x + cos
2x = 1 − cos
2x +cos
4x = sin
2x + cos
4x,
czyli to samo co po prawej.
Równość jest prawdziwa dla każdego kąta α (nie musi być ostry, chyba że o innych jeszcze się
nie uczyłaś).
Można też to rozwiązać stosując po prostu definicję sinusa i cosinusa kata ostrego:
| | a | | b | |
sinα = |
| , cosα = |
| (przy odpowiednich oznaczeniach − zrobić rysunek) |
| | c | | c | |
| | a4 | | b2 | | a4 | | b2c2 | |
sin4α + cos2α = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | c4 | | c2 | | c4 | | c4 | |
| | a4+b2c2 | | a4+b2(a2+b2) | |
= |
| = |
| (zastosowaliśmy twierdzenie Pitagorasa). |
| | c4 | | c4 | |
Łatwo się przekonać, że prawa strona obliczona z definicji da to samo wyrażenie.