| c | ||
f(1) = a + b + | , | |
| 2 |
| 1 | ||
zaś dla xn = 1+ | ||
| n |
| 2 | 1 | n+2 | ||||
(1) f(xn) = a• | + b• | + c• | . | |||
| n | n | 2n |
| 1 | c | |||
c• | = | , | ||
| 2 | 2 |
| c | c | |||
a + b + | = | , | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
f(x) = {2x} − {x} + c{x+ | )} | |
| 2 |
| 1 | ||
w dowolnym punkcie x0. Zbadajmy więc jaka musi być c, by f była ciągła w x0 = | . | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
f( | ) = − | , | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | |||||||
limn→∞ f( | − | ) = lim ((1 − | ) − ( | − | ) + c(1− | )) = | ||||||
| 2 | n | n | 2 | n | n |
| 1 | ||
= | + c. | |
| 2 |
| 1 | ||
Ciągłość w | daje więc | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
− | = | + c, | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
f(x) = {2x} − {x} − {x+ | } | |
| 2 |
| 1 | ||
jest ciągła (wszędzie, a nie tylko w 1 i w | ). | |
| 2 |
pominąłem nieciągłość w pkt x=1/2, dzięki za pomoc