Rozwiąż nierówność
lesna: | x − 1 | + | x − 5 | > 8
| 2x + 3 | < 4| x −1|
25 paź 18:04
lesna: √POMOCY
25 paź 18:09
ja: 2x−6>8
2x>14/2
x>7
25 paź 18:21
ja: 2x+3<4x−4
−2x<−7/−2
x>7/2
25 paź 18:24
: x=1 x=5
x≤1
−x+1−x+5>8
−2x>2
x<−1
1<x≤5
x−1−x+5>8
nie ma rozwiązania
x>5
x−1+x−5>8
2x>14
x>7 odpow.: x<−1 i x>7
25 paź 18:25
25 paź 19:16
aga:
25 paź 21:40
aga: w trojkacie o bokach dlugosci 5,5,8, oblicz a,cosinus kata zawartego miedzy bokami o
dlugosciach 5 oraz 8 b,sinus kazdego kata w trujkacie.
25 paź 22:00
aga: pomuszcie mi to rozwiazac
25 paź 22:02
AROB: pomagam, aga
25 paź 22:08
AROB:

cosα = ? sinβ = ?
| | β | | 3 | |
cos |
| = √1 − sin2β2 = √1 − (45)2 = √1 − 1625 = √925 = |
| |
| | 2 | | 5 | |
| | β | | β | | 4 | | 3 | | 24 | |
sinβ = 2sin |
| cos |
| = 2 * |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 5 | | 5 | | 25 | |
25 paź 22:27
Bogdan:

h =
√25 − 16 = 3
| | 4 | | 3 | |
cosα = |
| , sinα = |
| , |
| | 5 | | 5 | |
| | 3 | | 4 | | 24 | |
sin(180 − 2α) = sin2α = 2sinα cosα = 2* |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | 25 | |
25 paź 23:00
AROB:
25 paź 23:02
Bogdan:

Rozwiązanie powyżej to alternatywne rozwiązanie, chciałem wykorzystać obliczony w pierwszej
części rozwiązania cosα i sinα oraz uniknąć kątów połówkowych.
Można również tak:
| | 5 | | 8 | | 8 | | 3 | | 24 | |
Z twierdzenia sinusów: |
| = |
| ⇒ sinβ = |
| * |
| = |
| |
| | sinα | | sinβ | | 5 | | 5 | | 25 | |
25 paź 23:21
Eta:
Dorzucę swoje "trzy grosze"
Można też tak:
h = 3
P=
12*8*3 = 12
P=
12b
2*sinα gdzie kąt α zawarty między ramionami "b"
zatem:
12*25*sinα= 12
to: sinα= 12*
225 =
2425
odp; sinα=
2425
25 paź 23:54
aga: bardzo dziekuje za pomoc Eta,Bogdanowi,Arobi wrozwiazaniu tego zadania i przepraszam ze tak
puzno ale mysle ze sie nie gniewacie.
9 lis 16:31
aga: mam pytani a moze problem nie wiem jak pisac pierwiastki ulamki moze mi ktos wytlumaczy
jak wy je piszecie?
12 lis 18:22
aga: od niedawna mam nolbuka i zaczelam szkole po 20latach normalni porazka
licze na pomoc aga
12 lis 18:26
12 lis 18:35