Przedzialy
Pomocy: Wyxnacz przedzialy monotonicznosci i ekstrema lokalne funkcji
F(x)=x2e−x
15 lut 09:26
Janek191:

Wykres funkcji f(x) = x
2 *e
−x − jako pomoc
f'(x) = 2x*e
−x + x
2*( − e
−x) = 2x*e
−x − x
2*e
−x = (2x − x
2)*e
−x = 0 ⇔
⇔ 2x*( 1 − x) = 0 ⇔ x
1 = 0 lub x
2 = 1 , bo e
−x > 0 dla x ∊ R
Sprawdź, że w punkcie x
1 funkcja ma minimum lokalne, a w punkcie x
2 maksimum lokalne.
Jako wniosek otrzymasz przedziały monotoniczności
15 lut 10:14
Janek191:

Wykres funkcji f(x) = x
2 *e
−x − jako pomoc
f'(x) = 2x*e
−x + x
2*( − e
−x) = 2x*e
−x − x
2*e
−x = (2x − x
2)*e
−x = 0 ⇔
⇔ x*( 2 − x) = 0 ⇔ x
1 = 0 lub x
2 = 2 , bo e
−x > 0 dla x ∊ R
Sprawdź, że w punkcie x
1 funkcja ma minimum lokalne, a w punkcie x
2 maksimum lokalne.
Jako wniosek otrzymasz przedziały monotoniczności
15 lut 10:16
Janek191:
W I wersji była pomyłka I
15 lut 10:17