matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy
Pomocy:
∫sin
3
x cosx dx
15 lut 09:19
Janek191:
Skorzystaj z wzoru :
1
∫ sin
n
ax*cos ax dx=
*sin
n +1
ax , n ≠ − 1
a*(n + 1)
a = 1 , n = 3 więc
1
.∫ sin
3
x cos x dx =
sin
4
x + C
4
15 lut 10:25
Mila:
[sinx=t, cosxdx=dt]
1
1
∫t
3
dt=
t
4
=
sin
4
x+C
4
4
15 lut 15:29