ciągi
Johny: Zbadaj monotoniczność i ograniczoność ciągu
może mi ktoś wytłumaczyć jak powinno się badać monotoniczność i ograniczoność?
wredulus_pospolitus:
monotoniczność ... masz dwa sposoby:
1) a
n+1 − a
n = ... i sprawdzasz czemu to się równa
jeżeli:
jest to >0 to rosnący
jest to =0 to stały
jest to <0 to malejący
jeżeli:
jeśli >1 to rosnący
jeśli =1 to stały
jeśli <1 to malejący
ograniczoność bada się na parę sposobów ... ale najlepiej wyobrazić sobie jaki będą się
'układały' kolejne wyrazy ciągu.
Należy też pamiętać o bardzo przydatnym (m.in. w tym zadaniu) twierdzeniu:
Każdy ciąg zbieżny jest ograniczony. (uwaga ... nieprawdą jest, że każdy ciąg ograniczony jest
zbieżny

)