Geometria analityczna - POMOCY;)
Blue: Dany jest trójkąt ABC w którym A=(−2,−1), wektor AB=[8,4], a punkt przecięcia środkowych ma
współrzędne (1,4). Znajdź współrzędne pozostałych wierzchołków trójkąta.
Wierzchołek B prosto znaleźć − B=(6,3)
ale co z C

? Jakoś nie mam na to pomysłu.

Ktoś coś podpowie?
15 lut 00:02
Eta:

1/wyznacz współrzędne środka S( , ) odcinka AB
2/ środkowe dzielą się w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka
→ →
zatem MC =2*SM i ......... wyznaczysz współrzędne punktu C
15 lut 00:09
Blue: pomóżcie, please...;c
15 lut 00:09
Blue: ok, dzięki

już liczę
15 lut 00:10
5-latek: pytanie nr 1 Co to jest srodkowa ?
nastepne jak inaczej nazywa sie punkt w ktorym przecinaja sie srodkowe ?
i nastepne . W jakim stosunku punkt ciezkosci trojkata dzieli srodkowa ?
Odpowiesz sobie na te pytania i masz zadanie rozwiazane
15 lut 00:13
Janek191:
A = ( − 2; − 1)
→
AB = [ 8 ; 4 ]
B = ( x ; y)
więc
→
AB = [ x +2 ; y + 1 ] = [ 8; 4] ⇒ x = 6 , y = 3
B = ( 6 ; 3)
========
S = ( 1; 4)
S
1 − środek odcinka AB
S
1 = ( 2 ; 1)
==========
C = ( x ; y)
→ →
więc
| | 1 | |
[ 1 − 2; 4 − 1] = |
| [ x − 2 ; y − 1 ] |
| | 3 | |
| | 1 | |
[ − 1 ; 3 ] = |
| [ x − 2; y − 1] / * 3 |
| | 3 | |
[ − 3 ; 9] = [ x − 2; y − 1]
x = − 1 y = 10
C = ( − 1 ; 10 )
=============
15 lut 00:17
Janek191:
A = ( − 2; − 1)
→
AB = [ 8 ; 4 ]
B = ( x ; y)
więc
→
AB = [ x +2 ; y + 1 ] = [ 8; 4] ⇒ x = 6 , y = 3
B = ( 6 ; 3)
========
S = ( 1; 4)
S
1 − środek odcinka AB
S
1 = ( 2 ; 1)
==========
C = ( x ; y)
→ →
więc
| | 1 | |
[ 1 − 2; 4 − 1] = |
| [ x − 2 ; y − 1 ] |
| | 3 | |
| | 1 | |
[ − 1 ; 3 ] = |
| [ x − 2; y − 1] / * 3 |
| | 3 | |
[ − 3 ; 9] = [ x − 2; y − 1]
x = − 1 y = 10
C = ( − 1 ; 10 )
=============
15 lut 00:17