x
x: Oblicz siłę ciągu lokomotywy o mocy 20 [ kW] , która porusza się z prędkością 36[km/h]
14 lut 22:59
Janek191:
t = 1 s
W czasie t = 1 s lokomotywa przebędzie drogę
| | m | |
S = v*t = 10 |
| * 1 s = 10 m |
| | s | |
W − zużyta energia w czasie t = 1 s
W = P*t = 20 kW*1 s = 20 kWs
ale
W = F*S ⇒ F =W : S
F = 20 kWs : 10 m = 20 000 Ws : 10 m = 2 000 N
========================================
15 lut 01:20
daras: w ruchu jednostajnym: P = Fv
15 lut 05:21
Janek191:
daras nie śpi, by ktoś mógł spać
15 lut 10:04