Liczby zespolone - obliczenie argumentu
Cleria: Jak obliczyć argument główny takiej liczby zespolonej:
z = ctgα − i , α∊(π;
32π)
| | 1 | |
Doszłam do tego, że |z| = − |
| |
| | sinα | |
cosβ = −cosα
sinβ = sinα
Nie wiem, co z tym dalej zrobić.
14 lut 22:37
Cleria: Ma ktoś jakiś pomysł?
15 lut 19:04
17 lut 01:32
Maslanek: A, no w sumie tak

Pora spać
17 lut 01:33
Cleria: α∊(π;
32π), czyli sinα będzie ujemny

Ale co z argumentem głównym? Wciąż nie mam pomysłu...
17 lut 13:15
Trivial: Jak definiujesz argument główny? Który przedział?
17 lut 13:44
Cleria: <0; 2π)
17 lut 13:50
Trivial:
Można rozwiązać układ, który podałaś. Można też skorzystać z innej metody wyznaczania argumentu
opisanej tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Argument_liczby_zespolonej
Liczymy:
z = ctgα − i = a + bi ⇒ a > 0 dla α ∊ (π,
32π).
| | −1 | |
φ0 = arctg( |
| ) = −α ⇒ φ0∊(−32π,−π). |
| | ctgα | |
Trzeba teraz sprowadzić to do przedziału [0,2π). Dodanie 2π powinno zadziałać.
φ = 2π−α ∊ (
π2,π)
OK
17 lut 13:59
Trivial:
Zapomniałem dodać, że wartość φ
0 = −α nie jest dokładną wartością arcusa tangensa, tylko
| | 1 | |
dowolną wartością dla której tg(φ0) = − |
| (i tak potem przesuwamy, żeby dostosować do |
| | ctgα | |
przedziału [0,2π)).
17 lut 14:04
Cleria: Dziękuję za pomoc
17 lut 14:19
Trivial:
Jednak się nie zgada! Jeszcze raz.... Tym razem wezmę dokładną wartość arcusa tangensa.
| | 1 | |
φ0 = arctg(− |
| ) = −arctg(tg(α)) = π−α ⇒ φ0∊(−π2,0) ⊂ Darctg |
| | ctgα | |
Dodajemy 2π i mamy:
φ = 3π−α ⇒ φ∊(
32π,2π)
OK, teraz działa.
17 lut 14:31