całka
ask: ∫x3 ln(1+x2)dx
jak to policzyć?
Przez części?
14 lut 22:21
ICSP: x3ln(x2 + 1) = (x3 + x)ln(x2 + 1) − xln(x2 + 1)
W obydwu całkach podstawienie t = x2 + 1
14 lut 22:25
ICSP: albo od razu podstawić t = x
2 + 1
Jak kto woli
14 lut 22:26
wredulus_pospolitus:
tak ... przez części
a później podstawienie
14 lut 22:26
wredulus_pospolitus:
ICPS ... ale po zrobieniu podstawienia i tak robisz przez części (Ty w pamięci ... autor na
kartce)
| | 1 | |
bo autor nie wie ile to jest |
| ∫(t−1)lnt dt |
| | 2 | |
14 lut 22:27
wredulus_pospolitus:
a tak na marginesie ... pokiełbasiło Ci się coś w tym wyniku
14 lut 22:28
ICSP: wredulus dwa razy przez części, i potem podstawienie ?
14 lut 22:28
wredulus_pospolitus:
przez części, potem podstawienie
albo najpierw podstawienie później przez części
ja bym robił tak jak Ty czyli podstawienie później przez części ... ale autorowi będzie raczej
łatwiej najpierw przez części (aby logarytm 'znikł')
14 lut 22:30
ICSP: Czego pokiełbasiło ?
14 lut 22:31
wredulus_pospolitus:
niee ... wydawało mi się że pisałeś tam już wynik całki
14 lut 22:32
ICSP: nieee, to tylko rozbicie do podstawienia. Które zresztą i tak się uzyska podstawiając od razu −
przekombinowałem
14 lut 22:35
wredulus_pospolitus:
dokładnie ... przekombinowałeś
14 lut 22:39