geooometria płaska-trójkąty
Kubaa :): Siemanko, to znowu ja, ale mam problem z zadankiem:
Dany jest trójkąt rozwartokątny równoramienny, którego boki mają długość 16 cm, 10 cm,
10 cm. Wyznacz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt oraz promień okręgu opisanego na tym
trójkącie.
Chętny ktoś pomóc?
14 lut 22:16
ICSP: Najpierw policz pole trójkąta.
14 lut 22:18
Kubaa :): P=1/2ah ? To ten wzór? Jeśli tak, to skąd mam wiedzieć, która liczba to a, i jak wyliczyć h?
14 lut 22:28
ICSP: to trójkąt równoramienny !
W trójkącie równoramiennym wysokość poprowadzona z wierzchołka(przy ramionach o tej samej
długosci) przecina podstawę(najdłuższy bok) dokładnie w połowie.
Zrób rysunek, policz wysokość, później ze wzoru.
14 lut 22:30
Kubaa :): Dobra, sorry, wieczór jest i już nie myślę, ale ok, wyszło mi, że h=6 pole trójkąta=30
14 lut 22:34
Janek191:

h
2 = 10
2 − 8
2 = 100 − 64 = 36
h =
√36 = 6
Pole Δ
P = 0,5 a*h = 0,5*16*6 = 48
Obwód Δ
L = 2*10 + 16 = 36
r − promień okręgu wpisanego
P = 0,5 L*r
| | 2 P | | 2*48 | | 96 | | 8 | | 2 | |
r = |
| = |
| = |
| = |
| = 2 |
| |
| | L | | 36 | | 36 | | 3 | | 3 | |
=============
R − promień okręgu opisanego
Korzystamy z wzoru
| | a*b*c | | a*b*c | |
P = |
| ⇒ R = |
| |
| | 4 R | | 4 P | |
czyli
| | 16*10*10 | | 1 600 | | 1 | |
R = |
| = |
| = 8 |
| |
| | 4*48 | | 192 | | 3 | |
=============
14 lut 22:34
Kubaa :): Czyli a=16 xD, ok rozumiem, dzięki za wyrozumiałość i pomoc
14 lut 22:36