matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij, że
Asia:
1+sin
2
α
Udowodnij, że dla każdego kąta ostrego α wyrażenia
oraz (2sin
2
α +
1+tg
2
α
cos
2
α)cos
2
α są równe.
14 lut 21:49
agulka:
1+sin
2
α
1+sin
2
α
1
0
=
=
1+tg
2
α
sin
2
α
1+
cos
2
α
1+sin
2
α
=(1+sin
2
α)cos
2
α=[1+(1−cos
2
α)]cos
2
α=(2−cos
2
α)cos
2
α
cos
2
α+sin
2
α
cos
2
α
2
0
(2sin
2
α+cos
2
α)cos
2
=[2(1−cos
2
α)+cos
2
α]cos
2
α=(2−2cos
2
α+cos
2
α)cos
2
α= (2−cos
2
α)cos
2
α 1
0
=2
0
14 lut 23:19