123
qu: W trapezie ABCD ramiona mają długość |AD| = 10 oraz |BC|=17, zaś tangens kąta nachylenia
ramienia AD do dłuższej podstawy wynosi 43. Oblicz pole trójkąta DBC, jeśli wiadomo, że
w dany trapez można wpisać okrąg
14 lut 21:35
Eta:

1/ z warunku wpisania okręgu w trapez : a=b=10+17 = 27
16k
2+9k
2=100 ⇒ k= 2 to h= 4k = 8
14 lut 21:47
Eta:
Poprawiam chochlika : w 1/ a+b=10+17=27
14 lut 21:59
qu: Wyjedzie pole trapezu a mi potrzebne pole trójkąta DBC
14 lut 22:03
Hajtowy: DA = przekątna trapezu = przeciwprostokątna trójkąta szukanego
14 lut 22:08
Hajtowy: Trochę wyobraźni mistrzu!
14 lut 22:08
qu:

p=108
mam obliczyć pole DBC
14 lut 22:30
qu: DA wg mnie to nie jest przekątna trapezu tylko ramię
14 lut 22:51
wredulus_pospolitus:
qu:
1) 'puszczasz' wysokość z C
2) wyliczasz odcinek 'przecięcie' − B (tw. Pitagorasa)
3) stosujesz tw. o którym pisałem w tamtym zadaniu (suma przeciwległych boków jest sobie równa)
4) wyznaczasz DC ... a dzięki temu także AB
5) obliczasz pole
6) koooniec
14 lut 22:55