12
qu: W trójkąt ABC, w którym miara kąta |BAC| =α oraz miara kąta |ABC|=β, wpisano okrąg. Punkty
K, L, M są punktami styczności okręgu odpowiednio z bokami AB, BC i AC. Wykaż, że miara kąta
|MKL| = α+β2
14 lut 20:36
Eta: Rysuję ( troszkę potrwa
14 lut 21:24
Eta:

np.. tak:
1/ kąty MKL i MOL −−−− wpisany i środkowy oparte na łuku ML
2/ Na czworokątach AMOK i BKOL da się opisać okręgi ( dlaczego?...
to |<MOK|= 180
o−α i |<KOL|=180
o−β
|<MOL|= 360
o−(180
o−α+180
o−β)= α+β
| | 1 | |
to |<MKL|= |
| |<MOL|= ......... |
| | 2 | |
c.n.u
14 lut 21:39