Pochodna funkcji
Marycha: Jak mam za to się zabrać?
Policz pochodną funkcji
f(x)=(x−1)3(x+1)2
25 paź 17:53
ak1: Jeżeli nie chce ci się bawic z pochodną złożoną, zastosuj wzory skróconego mnożenia, potem
wymnóż to i oblicz pochodną w/g znanych wzorów
25 paź 18:26
Marycha: Dzięki
25 paź 18:31
AS: Obliczam pochodną funkcji podobną do Twojej.
Na tej podstawie wylicz swoje.
f(x) = (x + 5)7*(x − 8)20
f(x) = u*v f'(x) = u'*v + u*v' wzór podstawowy do obliczenia pochodnej iloczynu
u = (x + 5)7 u' = 7*(x + 5)6
v = (x − 8)20 v' = 20*(x − 8)19
f'(x) = 7*(x + 5)6*(x − 8)20 + (x + 5)7*20*(x − 8)19
f'(x) = (x + 5)6*(x − 8)19*[7*(x − 8) + 20*(x + 5}]
f'(x) = (x + 5)6*(x − 8)19*(7*x − 56 + 20*x + 100)
f'(x) = (x + 5)6*(x − 8)19*(27*x + 44)
Tak na marginesie.
Szybko do sklepu i kupić słoik (tubkę) gutaprenu i przykleić się
do krzesła.
To są zadania podstawowe i nie mogą występować problemy z ich obliczaniem.
25 paź 19:27
AS: Poprawka − butaprenu
25 paź 19:29
Marycha: To wynikiem będzie:
(x−1)2*(x+1)*(4x+2)
25 paź 20:33
AS: Poprawny wynik
(x − 1)2*(x + 1)*(5*x + 1)
Błąd prawdopodobnie po wyłączeniu przed nawias
25 paź 20:56
Marycha: Faktycznie zrobiłam błąd
mam pytanie do innej funkcji
f(x)=((7x−x−1)−2+3x2)−1
czy dobrze zapisałam ta pochodną?
f'(x)=(−((7x−x−1)−2+3x2)−2)*(−2(7x−x−1)−3+6x)*(−2(7x−x−1)−3)
25 paź 21:28
AROB: f'(x) = −[(7x−x−1)−2 + 3x2)−2 * (−2(7x − x−1)−3 * (7 + x−2) + 6x) ]
25 paź 21:36
Marycha: jak ja mam problemy, żeby to pojąć to co będzie później...

Ale dziękuję Wam
25 paź 21:46