Potencjał
Ada: Zadanie 241 c) Stankiewicz
| | 1 | | y | | x | | x | | xy | |
∫AB (1− |
| + |
| )dx+( |
| + |
| )dy− |
| dz |
| | y | | z | | z | | y2 | | z2 | |
A=(1,1,1) B=(0,2,3)
Oblicz całki krzywoliniowe różniczek zupełnych.
| | 1 | | y | | x | | x | | xy | |
Najpierw badam czy F=((1− |
| + |
| ), ( |
| + |
| ), − |
| ) ma potencjał |
| | y | | z | | z | | y2 | | z2 | |
(różniczkę zupełną)
| | −x | | x | | −y | | y | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
rotF=( |
| + |
| , |
| + |
| , |
| + |
| − |
| − |
| )=(0,0,0)=0 |
| | z2 | | z2 | | z2 | | z2 | | z | | y2 | | y2 | | z | |
Z zerowania się rotacji wynika (rozważamy obszar jednospójny, bo tylko w takim obszarze
definiowaliśmy całkę krzywoliniową), że całka ta wyraża różniczkę, oraz, że jej wartość nie
zależy od drogi całkowania.
Zakładam dla ułatwienia, że całkujemy po prostej AB o równaniu zadanym parametrycznie:
| | ⎧ | x=1−t | |
| l: | ⎨ | y=1+t | t∊[0,1]
|
| | ⎩ | z=1+2t | |
| | 1 | | t+1 | | 1−t | | 1−t | |
I=∫01(1− |
| + |
| + |
| + |
| − |
| | t+1 | | 2t+1 | | 1+2t | | (t+1)2 | |
| (1−t)(t+1) | |
| )*√1+1+4dt=... |
| (1+2t)2 | |
14 lut 19:20
Krzysiek: nie lepiej znaleźć różniczkę zupełną ?
albo wyliczyć albo 'zauważyć'
że Pdx+Qdy+Rdz=dG
gdzie G=x−x/y+xy/z+C
14 lut 19:59
Trivial:
Dokładnie to co mówi Krzysiek. Skoro już dowiodłaś, że pole F jest potencjalne to
najłatwiej będzie szybko znaleźć potencjał u, taki że ∇u = F, a wtedy:
∫AB F∘dr = u(B) − u(A).
14 lut 20:21
Ada: Tu bardziej chodziło o to że tak można.
14 lut 20:30
Trivial:
Całka jest skierowana, zatem:
| | dx | | dy | | dz | |
I = ∫01 (P |
| + Q |
| + R |
| ) dt |
| | dt | | dt | | dt | |
= ∫
01 (−P+Q+2R) dt = ...
14 lut 20:36
Ada: <facepalm>
15 lut 15:59