Równanie stycznej do wykresu funkcji
Dżej: Cześć, mam takie zadanie: Napisz równanie stycznej do wykresu funkcji:
w punkcie P
o(1,f(1))
| | a * 12x | |
Liczę pochodną f'(x) = |
| |
| | 3x3 | |
| | 1 | |
gdzie a = |
| inaczej się nie wyświetla |
| | √1−(12x−1)2 | |
czy jest ona dobrze?
f(1)=−
12
Ale jak teraz to podstawić do:
y=f
'(x
0)(x−x
0)+f(x
o)
14 lut 18:34
Dżej: Ktoś może coś pomóc?
14 lut 20:14
Mila:
| | −1 | | 2π | |
f(1)= arccos( |
| )= |
| |
| | 2 | | 3 | |
f' źle obliczona
Trzeba obliczyc f'(1)
14 lut 20:34
Dżej: a no tak, to jest pochodna ilorazu, to będzie tak:
| | a * 12x * x3 − 3x2−arccos(12x−1) | |
f'(x)= |
| |
| | x6 | |
14 lut 20:40