Równanie
Marcin: Nie wiem jak to rozwiązać. Czy ktoś mógłby mi pomóc i jednocześnie wytłumaczyć jak rozwiązywać
równania tego typu?
xx+2=1−1x−1
14 lut 18:11
Marcin: Imienniku pisz pierwiastki od dużego U
14 lut 18:14
14 lut 18:23
ICSP: a nie lepiej zacząć od dziedziny ?
14 lut 18:27
Marcin: Jak zatem taką dziedzinę obliczyć?
14 lut 18:30
Marcin: x+2=0 i x−1=0 i X∊R z wyjątkiem tych dwóch Xów.
Mianownik nie może być równy 0, takie tam podstawy
14 lut 18:39
Marcin: ICSP, ja zakładałem, że dziedzina już jest określona. Pozdrawiam.
14 lut 18:42
Marcin: aha, czyli:
x(x−1) = (x−2)*(x+2)
x
2−x = x
2+2x−2x−4
−x = −4
x = 4
Wynik niby dobry, ale czy istnieje inna metoda zrobienia tego niż proporcja?
14 lut 18:57
Marcin: Skoro szukasz innych metod, to mozesz np zapisać tak
| x | | x | |
| + |
| =1 i.. wspólny mianownik. Można to rozwiązać w sumie na kilka sposobów  |
| x+2 | | x−1 | |
14 lut 19:11
Marcin: OK. Już rozumiem, dzięki wszystkim za pomoc
14 lut 19:14
Marcin: Tam w drugim ułamku w liczniku ma być oczywiście 1
14 lut 19:15