liczby zespolone
niki: oblicz (1+i)5+1/(1+i)5−1
14 lut 18:07
ICSP: i problem jest w ?
14 lut 18:09
niki: prosze o pomoc gdyż wynik ma wyjsc 31+8i/41 ....
14 lut 18:10
ICSP: ale w czym ty masz problem ?
Nie umiesz obliczyć (1 + i)5 ?
Nie umiesz usunąć jednostki urojonej z mianownika ?
Z czym konkretnie ?
14 lut 18:12
niki: pewna osoba podpowiedziała mi, że a=1 b=i i z tego wyliczyc moduł, potem cos i sin, ale to
niemozliwe
14 lut 18:14
ICSP: Czyli ze wzoru Movie'a
1 + i
|z| =
√2
| | √2 | | √2 | |
1 + i = |z| * (cosφ +isinφ) = √2( |
| + i |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Dalej bez problemów.
14 lut 18:17
Janek191:
( 1 + i )
5 = ( 1 + i)
2 *( 1 + i)
2*( 1 + i ) = ( 1 +2i +i
2)*( ( 1 + 2i − 1)*( 1 + i ) =
= 2 i* 2i *( 1 + i ) = 4 i
2 *( 1 + i) = − 4*( 1 + i) = − 4 − 4 i
oraz
| 1 | | 1 | | 1 | | − 4 + 4 i | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| ( 1 + i)5 | | − 4 − 4i | | − 4 − 4i | | − 4 + 4 i | |
| | − 4 + 4 i | | − 4 + 4 i | | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| = − |
| + |
| i |
| | 16 − 16 i2 | | 32 | | 8 | | 8 | |
zatem
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 7 | |
( 1 + i)5 + |
| − 1 = − 4 − 4 i − |
| + |
| i − 1 = −5 |
| −3 |
| i |
| | (1 + i)5 | | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
14 lut 18:18
Janek191:
Być może wynik jest błędny, bo nie wiadomo czy jest
| 1 | | 1 | |
| −1 czy może |
| ? |
| ( 1 + i)5 | | (1 + i)5 − 1 | |
14 lut 18:24
ada1: 1/(1+i)5−1
14 lut 18:26
Janek191:
Piszcie ułamki po ludzki − przy pomocy U

Patrz na : wpisz a otrzymasz kliknij po więcej przykladów
14 lut 18:30
14 lut 18:33
Janek191:
Obliczę dla II wersji
( 1 + i)
5 − 1 = − 4 − 4 i − 1 = − 5 − 4 i
więc
| 1 | | 1 | | 1*( − 5 + 4 i) | |
| = |
| = |
| = |
| ( 1 + i)5 − 1 | | − 5 − 4i | | ( − 5 − 4 i)*( − 5 + 4 i) | |
| | − 5 + 4 i | | − 5 + 4 i | | − 5 + 4 i | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | 25 − 16 i2 | | 25 + 16 | | 41 | |
Całość
| | 5 | | 4 | | 5 | | 37 | |
... = − 4 − 4 i − |
| + |
| i = −4 |
| − 3 |
| i |
| | 41 | | 41 | | 41 | | 41 | |
14 lut 18:38