Obliczenia arc
Edek: Cześć,
Mam takie zadanie: Oblicz
3arccos(−√32) + 2arcctg(ctg(−π4))
Jak mam się do tego zabrać?
Czy mam −√32 zamienić na π6? Jak dalej to obliczać?
14 lut 17:29
Edek: Czy to liczy się jakoś z pochodnych?
14 lut 18:12
14 lut 18:13
Edek: Eee... dzięki, ale chyba nie ogarniam. Nie widziałem tam arcctg w tym spisie.
Czy to będzie tak:
−3arccos(π6+π)− 2 arcctg(π4)=
−3arccos(7π6)−2arcctg(π4)
?
14 lut 18:47
ICSP: arccos(−x) = −arccos(x) + π
| | √3 | | √3 | | π | | 2π | |
arccos(− |
| ) = −arccos |
| + π = − |
| + π = |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
i drugi wzór którego faktycznie tam nie ma :
arcctg(ctg[x]) = x
14 lut 19:16
Edek: Acha, wychodzi mi coś takiego:
3*2π3 + 2*π4 = 2π+ π2 = 5π2
14 lut 20:13
14 lut 20:50
Dżej: Tak właśnie mnie to trochę zmyliło. czyli wynik to 4π.
14 lut 21:31
Dżej: NIe wróć, zapomniłem o "−", wynik to "−3π"
14 lut 21:34
ICSP: Drugi raz na przełomie dwóch tygodni źle odczytałem podstawową wartość cos

Starzeje się.
14 lut 22:08