.
Piotr 10: Funkcja f jest określona wzorem f(x)=ax+bx+c. Wykres funkcji f powstaje przez przesunięcie
| | 1 | |
wykresu funkcji określonej wzorem g(x)= |
| o wektor u=[3;−2]. Wyznacz parametry a,b,c. |
| | x | |
Czy te zadanie jest wykonalne, czy błąd w treści ? Bo wg mnie błąd
14 lut 16:38
Piotr 10: Siedziałem nad tym zadaniem kilka godzin. i nie rozumiem. f(x) to funkcja liniowa a g(x) po
przesunięciu to funkcja homograficzna.
14 lut 16:41
Saizou :
takich parametrów nie ma

a tutaj potwierdzenie
(x−3)(ax+bx+c)=1−2(x−3)
ax
2+bx
2+cx−3ax−3bx−3c=1−2x+6
(a+b)x
2+(c−3a−3b)x−3c=−2x+7
a+b=0
| | 7 | |
c−3a−3b=−2→c−3(a+b)=−2→− |
| =−2 sprzeczność |
| | 3 | |
14 lut 16:47