matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje ciągłe
bbb:
dla jakiej wartości parametru a funkcja f(x) = x
2
− ax dla x<3 x −6 dla x ≥3 jest ciągłą?
14 lut 16:26
Janek191:
f(3) = 3 − 6 = − 3 więc lim f(x) = lim ( x
2
− a x ) = − 3 ⇒ a = 4 x→ 3
−
x→ 3
−
14 lut 16:46