Bardzo proszę o rozwiązanie zadania: w pewnym lesie 60% drzew to drzewa iglaste
marta: Bardzo proszę o rozwiązanie zadania:
w pewnym lesie 60% drzew to drzewa iglaste. o ile procent liczba drzew iglastych jest większa
od liczby drzew liściastych? o ile procent liczba drzew liściastych jest mniejsza od liczby
drzew iglastych?
14 lut 15:57
daras: ile jest drzew liściastych ?
14 lut 18:48
zosia: odpowiedź nie zakeży od liczby drzew, więc możesz dla uproszczenia przyjąć, że wszystkich razem
jest sto i wtedy już dalej sama rozwiążesz.
14 lut 18:52
pigor: ..., a ja jak zawsze rozwiązuję ..

np.
tak :
60%=(100+x)%*40% /*10 ⇔ 6=(100+x)%*4 /* 25 ⇔ 150=100+x ⇔
⇔ x=50 , a więc
o x%=50% więcej jest drzew iglastych od liściastych
natomiast
40%=(100−x)%*60% /* 5 ⇔ 2=(100−x)%*3 /*100 ⇔ 200= (100−x)*3 ⇔
⇔ 200= 300−3x ⇔ 3x= 100 ⇔ x= 33u(1}{3} , a więc
o x%= 3313% mniej
jest drzew liściastych od iglastych . ...
14 lut 19:19
daras: przecież ja zapytałem retorycznie

oczywiscie o % drzew liściastych ale jeżeli ktoś ma problemy z odejmowaniem w zakresie do 100,
to ja taki przypadek uważam za nieuleczalny
14 lut 22:07
15 lut 01:08
pigor: ... , a ten trywialny sposób . ...

zostawiam jak zwykle ...innym
15 lut 01:33