Proszę o pomoc, o ile procent należy skrócić krawędź sześcianu aby jego objętoś
marta: Proszę o pomoc,
o ile procent należy skrócić krawędź sześcianu aby jego objętość zmniejszyła się o 87,5 %?
14 lut 15:34
J: O 95%
14 lut 15:40
J: Wróć... o 50%.
| | 125 | | 5 | |
Nowa objętość wynosi: Vn = 12,5%*V =12,5%*a3 = |
| *a3 =( |
| *a)3 |
| | 1000 | | 10 | |
14 lut 15:47
marta: dziękuje bardzo : )
14 lut 15:48
pigor: ..., niech
x%= ? − szukany
procent, to z warunków zadania :
[(100−x)%a]3= (100%−87,5%)a3 ⇔ (1−x%)
3a
3= 12,5%a
3 ⇔ (1−x%)
3= 0,125 ⇔
⇔ (1−x%)
3= 0,5
3 ⇔ 1−x%=0,5 ⇔ x%= 0,5 ⇔
x%=50% . ...
14 lut 15:52