Liczby zespolone - narysuj zbiór
Cleria: Jak narysować taki zbiór:
A = { z∊ℂ: |z − 4| > |z + 8i| }
Proszę o wytłumaczenie krok po kroku.
14 lut 14:07
Godzio:
Przeczytam Ci to,
Odległość od punktu A(4,0) jest większa od odległości od punktu B(0,8). Co to takiego ?
(narysuje te dwa punkty i zakreskuj obszar, który to spełnia, przyda się symetralna odcinka AB)
14 lut 14:22
ICSP: jeśli nie masz pomysłu możesz zawsze podstawić z = x + yi gdzie x,y,∊R
14 lut 14:22
Cleria: Punkt B=(0,8) czy (0,−8)?
Narysowałam symetralną odcinka AB i zamalowałam obszar nad nią.
Mam nadzieję, że o to chodzi.
14 lut 14:31
Cleria: Nie, chyba jednak to będzie obszar pod symetralną.
14 lut 14:37
MQ: Powinno być (0,−8) i bierzemy półpłaszczyznę, w której leży punkt (0,− 8).
14 lut 14:47
Cleria: Dziękuję za wskazówki
14 lut 14:54
Godzio:
Tak, oczywiście (0,−8)
14 lut 15:05