rozwiąż
anonim: Sin3 x + cos3 x = cos x
Pomozocie?
14 lut 13:56
anonim: Pomożecie*?
14 lut 13:57
PW: sin3x = cosx−cos3x
sin3x = cosx(1−cos2x)
sin3x = cosx sin2x
sin3x − sin2x cosx = 0
sin2x(sinx − cosx) = 0
sinx = 0 lub sinx=cosx
dalej łatwo.
14 lut 14:12
anonim: Dobra, dzięki za pomoc
14 lut 14:22
AS:
sin
3x + cos
3x = cosx |:cos
3x ≠ 0
tg
3x + 1 = 1 + tg
2x
tg
3x − tg
2x = 0
tg
2x*(tgx − 1) = 0
tgx = 0 lub tgx = 1
14 lut 15:51
J: A skąd założenie ,że cos3x ≠ 0 ?
14 lut 15:53
PW: @J − Ty wiesz i ja wiem, że to nie założenie, lecz ograniczenie dziedziny rozwiązywanego
równania wynikające z jego analizy, ale niech AS wytłumaczy.
14 lut 19:47