jerey: diagram Venna
A i B są ⊂ Ω . wykazac. ze jesli P(A)=0,8 i P(B)=0,6 to P(A∩B`)≤0,4
wytłumaczy mi ktos to zadanie uzywając diagramu Venna? Z gory dzieki
14 lut 13:44
Saizou :

P(A∩B`) to zakreskowany obszar
zauważmy że (dla działań na zbiorach) mamy
A∩B`⊂Ω−A⇒P(A∩B`)≤1−0,6=0,4
14 lut 13:59
Marcin: P(B')=0.4, czyli część wspólna z P(B') musi być ≤0.4
Na rysunek musisz poczekać, bo ja mam problemy z rysowaniem tutaj..
14 lut 14:01
jerey: ok, dzieki, przeciwicze na kolejnych przykładach
14 lut 14:04