rekurencja matematyczna
shady: Znaleźć jawny wzór do obliczania kolejnych wyrazów ciągu spełniającego warunku rekurencyjne
6n+2 = 5a n+1 − 6an, przy czym = an = 2, a1 = 5
Problem w tym, że zwykle a stoi przy sn−1 a b przy sn−2 i ciąg zaczyna się od Sn a tutaj
jakoś inaczej bo od 6n+2
Pozdrawiam
14 lut 13:27
shady: przy czym a0 = 2, a1 = 5 − mała poprawka
14 lut 13:29
Mat: x2=5x−6
x=1 v x=6
an=A*1n + B * 6n
14 lut 13:29
Mat: a0=A+B
a1=A+6B
14 lut 13:30
shady: a dlaczego przenosisz x2 na lewą stronę a resztę zostawiasz po prawej ?
14 lut 13:41
Mat: na pewno tam jest
6an+2 = 5an+1 − 6an
?
sorry napisalam dla an+2 = 5an+1 − 6an
14 lut 14:05
shady: tak, na 100 % procent treść jest taka jak podałem
14 lut 14:10
PuRXUTM: hm umie ktoś

może nie da się wyznaczyć wzoru...
14 lut 15:07
Ada: 6
n+2
A co to w ogóle jest
14 lut 15:09
PuRXUTM: tam jest raczej 6 an+2
14 lut 15:10
Godzio:
Tak to wygląda ?
| ⎧ | 6an + 2 = 5an + 1 − 6an | |
| ⎨ | a0 = 2 |
|
| ⎩ | a1 = 5 | |
Jakie miałeś metody rozwiązywania rekurencji ?
14 lut 15:35
shady: nie pomyliłeś się czasami w pierwiastkach? nie powinny mieć rozwiązań x1 = 2, x2 = 3 ?
14 lut 16:01
shady: Podaję jeszcze raz wzór
an+2 = 5an+1 − 6an
sory za błąd na samym początku
14 lut 16:05
shady: Do tej pory miałem przykłady które od razu dało się rozwiązać na podstawie wzoru Sn = asn−1
+ bsn−2, po czym podstawiało się do wzoru x2 − ax − b = 0 i dalej wiadomo a tutaj nie wiem
co zrobić
14 lut 16:08
shady: nie wiem czy dobrze kombinuje teraz ale idę tropem tego wzoru
x2 = ax + b
i wychodzą mi miejsca zerowe
x1 = 2, x2 = 3
mógłby ktoś potwierdzić ? bo jeśli to się zgadza to dalej chyba już wystarczy podstawić pod ten
wzór
Sn = c1 * r1n + c2 * r2n ?
14 lut 16:18
+-: an+1=3an−2n
14 lut 16:59
+-: an+1=3*(3*(3*....*(3*(3*(3a0−20)−21)−22)−23)..−2n=
=3n*3*a0−3n*20−3n−1*21−...−3*2n−1−2n
14 lut 18:13
shady: Powie ktoś czy dobrze ?
14 lut 20:21
Trivial:
an+2 = 5an+1 − 6an a0 = 2 a1 = 5
Szukamy rozwiązania jednorodnego poprzez znalezienie pierwiastków równania charakterystycznego.
λ2 = 5λ − 6 ⇔ (λ−2)(λ−3) = 0
an = c12n + c23n.
a0 = c1 + c2 = 2
a1 = 2c1 + 3c2 = 5
Rozwiązaniem powyższego układu jest para (c1,c2) = (1,1), czyli
an = 2n + 3n.
14 lut 20:29
PuRXUTM: no teraz to ok
14 lut 20:34