matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz pole trójkąta
pooomocy:
na rysunku przedstawiono kwadrat wpisany w trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 8 i 24. oblicz pole tego kwadratu
14 lut 13:19
ala:
a − bok kwadratu 24−x=a 8−y=a niestety nie wiem jak to dalej rozwiązać
14 lut 13:29
J:
8 − a
a
Z podobieństwa trójkatów mamy:
=
, stąd oblifcz a.
a
24 − a
14 lut 13:30
pooomocy:
dziękuję za pomoc !
14 lut 13:34