roztwór soli
letta: zad 1
Z 4−procentowego roztworu soli odparowano 3 kg wody i otrzymano roztwór 10−procentowy. Jaka
jest masa nowego roztworu?
zad2
W Wiadrze jest 10−procentowy roztwór soli a w beczce 2−procentowy. Po przelaniu połowy
zawartości wiadra do beczki otrzymaliśmy 40 kg 3procentowego roztworu soli.
ile było roztworu w beczce, a ile w wiadrze?
zad3
Zmieszano 10procentowy roztwór soli z roztworem 2procentowym i otrzymano 60 kg roztworu soli.
Oblicz stężenie otrzymanego roztworu soli, wiedząc, że gdyby roztworu 10procentowego było o 20
%wi, a roztworu 2orocentowego było o 20%mniej, to końcowy roztwór miałby stężenie 8%
14 lut 13:18
letta: nie macie pomysłu?
14 lut 14:27
Ada: A ty masz jakieś pomysły
14 lut 14:42
Ada: W 4% roztworze, jeżeli M to masa roztworu jest 0,04M soli, czyli jest tam też: 0,96M wody.
Teraz po zabraniu 3kg wody, nowy roztwór ma masę m, sól waży w nim 0,1m, a woda 0,9m.
Zauważ, że masa soli się nie zmienia (bo sól nie ucieka z roztworu), czyli:
0,04M=0,1m
Natomiast masa wody zmienia się o 3kg, czyli:
0,96M−3=0,9m
Masz dwa równania i dwie niewiadome.
14 lut 14:49
pigor: ..., zad.1) niech
x=? kg − szukana masa roztworu, to
z warunków zadania masz np. takie równanie
4%(x+3)= 10%x ⇔ 2x+6= 5x ⇔ 3x=6 ⇔
x=2 [kg] . ...
14 lut 15:04
letta: DZIĘKI, czy możecie mnie jeszcze poratować w kolejnych zadaniach
14 lut 21:38
Janek191:
z.2
x − ilość roztworu 10% ( w wiadrze ) 10% = 0,10
y − ilość roztworu 2% ( w beczce ) 2 % = 0,02
40 kg − ilość roztworu 3% 3 % = 0,03
Mamy
0,10 * 0,5 x + 0,02 y = 0,03*40
0,5 x + y = 40 ⇒ 0,5 x = 40 − y
−−−−−−−−−−
( 40 − y)*0,1 + 0,02 y = 1,2
4 − 0,1 y + 0,02 y = 1,2
4 − 1,2 = 0,10 y − 0,02 y
2,8 = 0,08 y
y = 2,8 : 0,08 = 35
−−−−−−−−−−−−−−
0,5 x = 40 − y = 40 − 35 = 5 /* 2
x = 10
−−−−−−−−−−
Odp. Na początku było w wiadrze 10 kg roztworu 10 % , a w beczce 35 kg roztworu 2 %.
=====================================================================
14 lut 21:57
Janek191:
z.2
x − ilość roztworu 10% ( w wiadrze ) 10% = 0,10
y − ilość roztworu 2% ( w beczce ) 2 % = 0,02
40 kg − ilość roztworu 3% 3 % = 0,03
Mamy
0,10 * 0,5 x + 0,02 y = 0,03*40
0,5 x + y = 40 ⇒ 0,5 x = 40 − y
−−−−−−−−−−
( 40 − y)*0,1 + 0,02 y = 1,2
4 − 0,1 y + 0,02 y = 1,2
4 − 1,2 = 0,10 y − 0,02 y
2,8 = 0,08 y
y = 2,8 : 0,08 = 35
−−−−−−−−−−−−−−
0,5 x = 40 − y = 40 − 35 = 5 /* 2
x = 10
−−−−−−−−−−
Odp. Na początku było w wiadrze 10 kg roztworu 10 % , a w beczce 35 kg roztworu 2 %.
=====================================================================
14 lut 21:57
Janek191:
z.3
x − ilość roztworu 10%
y − ilość roztworu 2 %
x + y = 60 ⇒ y = 60 − x
x + 20% x = x + 0,2 x = 1,2 x
y − 20%y = y − 0,2 y = 0,8 y
Mamy
0,1 *1,2 x + 0,02*0,8 y = 0,08 ( 1,2 x + 0,8 y) / * 100
12 x + 1,6 y = 8*( 1,2 x + 0,8 y)
12 x + 1,6 y = 9,6 x + 6,4 y
12 x − 9,6 x = 6,4 y − 1,6 y
2,4 x = 4,8 y
2,4 x = 4,8*( 60 − x)
2,4 x = 288 − 4,8 x
2,4 x + 4,8 x = 288
7,2 x = 288 / : 7,2
x = 40
====
y = 60 − 40 = 20
==============
zatem
0,1*40 + 0,02*20 = z*( 40 + 20)
4 + 0,4 = 60 z
60 z = 4,4
z = 4,4 : 60 = 0,07(3)
z ≈ 7, 3 %
Odp. Otrzymano roztwór o stężeniu równym około 7,3 %.
=============================================
14 lut 22:17
pigor: ..., 2). W wiadrze jest 10−procentowy roztwór soli, a w beczce 2−procentowy.
Po przelaniu połowy zawartości wiadra do beczki otrzymano 40 kg 3−procentowego
roztworu soli. Ile było roztworu w beczce, a ile w wiadrze ?
−−−−−−−−−−−− a ja ...

zwykłych, ani dziesiętnych ułamków nie lubię,
więc niech
2x=?, 2y=? − szukana
początkowa ilość roztworu w wiadrze, beczce odpowiednio,
to z warunków zadania masz np. taki układ równań:
2y+x=40 i
2%*2y+10%x= 3%*40 /*10 ⇔ x+2y=40 i x+40%y=12 /− stronami ⇔
⇔ 160%y= 28 /*10 i x=40−2y ⇔ 16y= 280 /:8 i 2x= 80−4y ⇔
⇔ 2y= 35 i 2x= 80 −70 ⇔
2x= 10 kg − szukana ilość roztworu
w wiadrze, a
2y= 35 kg − szukana ilość roztworu
w beczce przed ... operacją przelewania .
14 lut 23:33
pigor: ..., 3). Zmieszano 10−procentowy roztwór soli z roztworem 2−procentowym
i otrzymano 60 kg roztworu soli. Oblicz stężenie otrzymanego roztworu soli, wiedząc,
że gdyby roztworu 10−procentowego było o 20 %więcej, a roztworu 2−procentowego
o 20% mniej, to końcowy roztwór miałby stężenie 8%.
−−−−−−−−−−−−−−−−−
jeśli
x,y− ilość roztworu 10%, 2%−owego odpowiednio
i
p%=? − szukane
stężenie roztworu po ich zmieszaniu, to z warunków
zadania :
10%x+2%y=p%*60 /*10 ⇔ 6p= x+20%y /*5 ⇔ (*)
30p= 5x+y − tu wrócę

bo
x+y=60 i 10%(120%x)+2%(80%y)= 8%(120%x+80%y) /*10 ⇔
⇔ 120%x+16%y=8%(12x+8y) /*100 i x+y=60 ⇔ 120x+16y=96x+64y i x+y=60 ⇔
⇔ 24x=48y i x+y=60 ⇔ x=2y i 3y=60 ⇔
y=20 i x=40 , to stąd i z (*)
30p=200+20 ⇔ 3p= 22 ⇒ p=
223 ⇔
p%= 713% − szukane
stężenie.
15 lut 00:27